Završen prvi ciklus produkcije „Glas hrabrih – Različiti, jednako važni!“

0

U okviru ovog projekta od juna 2021. do juna 2022. godine snimljeno je 11 podcast emisija sa različitim gostima.

Sve emisije nalaze se na YouTube kanalu FORCE – Dah provincije – https://www.youtube.com/channel/UCjQ5Tct4zBWinfDs0LvLSAg na Plejlisti – https://www.youtube.com/playlist?list=PLebnjqTzLv0-pr89m0ElBklwNo5DmTPKO

 

Pored toga, realizovane su i 24 radio emisije koje se mogu prelušati  na kanalu Radija Dah provincije na platformi Mixcloud – https://www.mixcloud.com/Dah_provincije

 

Organizovane su i 4 debate.

Prva debata –na temu  Borbe za životnu sredinu, u svetlu najnovijih dešavanja u Loznici i Užicu. Problemi sa najavljenim radovima Rio Tinta u Jadru i odnos gradskih vlasti prema priobalju reke Đetinja u Užicu, prema pijaćoj vodi i radovima na terenu u vezi sa MHE su bili u fokusu debate čiji gosti su bili Vladan Sindjić iz užičkog udruženja “Libegraf” i Miroslav Mijatović iz lozničkog “PAKTa”

Druga debata –na temu “Pravo građana na prostest i zaštita pred državnim organima” . Gošća debate bila je Katarina Dukić z Beograda, iz “Gradjanskih inicijativa” a koja je razgovarala sa građanima o pokrenutim prekršajnim i krivičnim prijavama zbog učešća na blokadama puteva. Razmenjene su informacije o načinu postupanja i angažovanju advokata.

Treća debata –održana je sa Predragom Vošitinićem iz udruženja “Lokalni front” iz Kraljeva i Brajanom Brkovićem, građaskim aktivistom iz Novog Sada. Oni su govorili o načinu animiranja građana/ki u borbi za svoja prava, samoorganizovanju građana, odnosu prema institucijama, povezivanju i saradnji organizacija aktivnih na polju borbe za ljudska prava i demokratizaciju društva. Govorili su o ličnim iskustvima i problemima koje imaju u redovnom društveno-političkom delovanju u loklanim zajednicama iz kojih dolaze.

Četvrta debata sa Milenkom Matić iz Kosjerića, iz udruženja “StartHab”. Ona je govorila o čestim slučajevima kršenja prava trudnica, odnosu društva prema  ženama, naročito u manjim i konzervativnijim sredinama. Inicijalna tema je bila prava trudnica ali se tokom diskusije otvorila i tema tretmana žena u društvu, povećanog nivoa nasilja prema ženama…

Realizacijom ovog projekta obezbedjena je podrška postojećim aktivističkim inicijativima kroz povećanje vidljvosti i promociju  konkretnih slučajeva kroz medijske sadržaje, povećanje interesa javnosti za teme koje su u fokusu branitelja ljudskih prava.

 

Projekat je realizovan uz finansijsku pomoć Evropske unije u okviru Programa Solidarno za prava svih – podrška braniteljima ljudskih prava u lokalnim sredinama 2021/2022. koji realizuje tim Solidarno za prava svih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

Изборник