Ulične akcije – rodna ravnopravnost u Srbiji

0

 

29.11.2020 godine sproveli smo uličnu akciju kojom smo promovisali rodnu ravnopravnost. Obzirom na zabrane okupljnja i loše vremenske uslove  akcija je sprovedena  ispred  prostorija društva  za cerebralnu i dečiju paralizu poštujuci sve propisane mere zaštite od virusa. Tokom akcije podeljeni su cegeri, zaštitne maske i lifleti.

Razgovorom sa sugradjanima/sugradjankama pored razvijanja tolerancije i prihvatanja razlika, želi se i podsticanje konstruktivnih  dijaloga i promena  promovisanjem rodne ravnopravnosti  koja uvek ima za cilj razvoj društva u kojem žene i muškarci imaju jednaku moć u oblikovanju društva i oblikovanju sopstvenih života.

Iako  tišteni drugim životnim  problemima naši sugradjani su ipak  bili raspoloženi da razgovaraju na ovu temu  i šta  ona za njih predstavlja.  Informisali smo  gradjane/gradjanke  o potrebi poboljšanje položaja žena u mnogim oblastima, kao što su rad, zapošljavanje, socijalna i zdravstvena zaštita, obrazovanje, mediji i posebno zaštita od nasilja.

Od prisutnih smo saznali da rodna ravnopravnost podrazumeva jednako tretiranje žena i muškaraca i odsustvo svake diskriminacije. Zanimljiv zajucak nakon održane akcije  jeste  da  to  pitanje se ne tiče samo žena već celokupnog društva  i važno je obezbediti proaktivnu ulogu muškaraca u ovom procesu, jer rodna ravnopravnost ne podrazumeva  pobedu jednog pola nad drugim, nego upravo sinergiju oba pola, žena i muškaraca, radi obostrane koristi.

Jednakost između muškaraca i žena podrazumeva jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti.

Važno je  da se pitanja ravnopravnosti polova shvate kao međusobno uvažavanje, podrška i saradnja svih žena i muškaraca na dobrobit celog društva pa će se aktivisti Force posvetiti ovoj temi u narednom periodu sa ciljem uvođenja rodne komponente u Lokalne akcione planove i podizanjem  svesti donosilaca odluka da u narednom periodu ova komponeneta bude sastavni deo svih planskih dokumenata.

Na konkursu za lokalne ulične akcije Fondacija Ana i Vlade Divac podrzala je pet lokalnih udruženja koje se realizuju u 5 odabranih opština u Srbiji medju kojima i #Forca Pozega

Projekat Unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji Fondacija Ana i Vlade Divac realizuje sa Fondacija Centar za demokratiju (Center for Democracy Foundation) pod pokroviteljstvom Balkan Trust for Democracy i Norwegian Embassy in Belgrade. ??
#uličneakcije #ForcaPožega #FondacijaAnaiVladeDivac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

Изборник