Tehnička škola Požega – Srednjoškolci očistili Skrapež

0
U sredu, 25. oktobra, srednjoškolci iz Tehničke škole u Požegi zajedno su se udružili kako bi dali doprinos prirodi. Njihova akcija čišćenja reke Skrapež postala je uzor drugim mladima i pokazala snagu zajedničkog delovanja.
Reka Skrapež, koja protiče kroz Požegu, kao i većina reka u Srbijim postala je žrtva neodgovornog odlaganja otpada. Plastične flaše, kese, i razni otpadci zagađivali su obale reke, ugrožavajući lokalni ekosistem. Učenici Tehničke škole nisu želeli ostati ravnodušni na ovaj problem pa su se organizovali u zajedničku akciju čišćenja korita ove reke.
Profesorka biologije Jelica Mirosavić jedan je od inicijatora ove akcije. Kaže da je mlade bilo lako animirati da se uključe i da su svi đaci koji su danas bili na akciji dobrovoljno pristupili istoj
Deca prepoznaju problem zagađenja, oni imaju ekološko obrazovanje, ali i mladim i starima nedostaje ekološka svest i to je nešto na čemu treba raditi. Moramo imati ekološko vaspitanje gde celo društvo utiče na način na koji postupamo sa otpadom.
Akcija je počela u podne, kada je grupa entuzijastičnih srednjoškolaca, zajedno sa svojim nastavnicima krenula u čišćenje reke Skrapež. Opremljeni rukavicama, vrećama za smeće i grabuljama kretali su se koritom reke skupljajući otpad na koji su naišli. Učenici su se međusobno takmičili u sakupljanju smeća, što je dodalo element zabave u ovu ekološku inicijativu.
Nakon nekoliko sati truda, rezultati akcije su bili vidljivi – obale reke Skrapež  kojom su se kretali učenici, postale su čistije i privlačnije. Srednjoškolci su uspeli da sakupljaju impresivnu količinu smeća, a akcija je privukla pažnju lokalne zajednice.
Predsednik Učeničkog parlamenta Tehničke škole, Luka Milovanović, kaže da je akcija protekla odlično, da bi ovakve akcije češće trebalo organizovati kako bi pomogli lokalnoj zajednici u rešelju problema otpada.
Sve je protekla zadovoljavajuće dobro, imali smo veliki broj učenika koji su se dobrovoljno prijavili za akciju čišćenja reke Skrapež. Prošli smo veliki deo obale, očistili dosta terena baš zbog toga što je jedna ovakva akcija jako je važna za celu zajednicu. Problem je u tome što je jako teško animirati starije ljude na ovakve akcije, ali je prednost u tome što se mladi rado odazivaju i ne sumnjam da će ovakvih akcija biti više u budućnosti.
Luka ističe i da je Skrapež veoma zagađena reka i da je potrebno udruživanje svih nas kako bi problem otpada bio zauvek rešen.
Ova inicijativa pokazala je kako mladi ljudi mogu biti pokretači pozitivnih promena i postići značajan uticaj na zaštitu životne sredine. Akcija čišćenja reke Skrapež postala je inspiracija za druge škole i organizacije na koje je sada red da preuzmu inicijativu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

Изборник