Stefan Nikezić: “Svi predstavnici lokalnih samouprava koji se bave mladima trebaju da podstaknu organizacije da se aktivnije uključe u proces donošenja odluka“

0

Svi predstavnici lokalnih samouprava koji se bave pitanjima mladih trebaju da podstaknu organizacije da se aktivnije uključe u proces donošenja odluka.  Kako se to radi u Kragujevcu pojašnjava pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u ovom gradu, Stefan Nikezić.

Sa kojom organizacijom (organizacijama) ste ostvarili saradnju i kada?

Dosadašnja uspešna saradnja, koja traje dugi niz godina, uspostavljena je sa svim NVO, udruženjima, studentskim organizacijama koje se bave promocijom i unapređenjem omladinske politike na teritoriji grada Kragujevca. Neke od njih su: Omladina JAZAS-a, Udruženje za društveni razvoj mladih “Interaktiv”, Vido, AIESEC, Udruženje fanova kampova “Eko fan kamp”, Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj “CEOOR”, Udruženje studenata sa hendikepom Kragujevac, Udruženje “MLADI”, Romanipen, Udruženje “Sunce”, itd.

Da li je saradanja nastavljena i ako jeste u kom obliku?

Grad Kragujevac ima Pomoćnika gradonačelnika za unapređenje položaja mladih, Kancelariju za mlade i Omladinski klub. Preko KZM-a i Omladinskog kluba se odvija neprestana saradnja i komunikacija sa svim pomenutim organizacijama. Grad takođe ima i izdvojena finansijska sredstva koja služe za finansiranja projekata i programa organizacija koje se bave promocijom omladinske politike. Iz godine u godinu finansijska sredstva se uvećavaju. Grad je uvek spreman da pruži podršku organizacijama ako postoji potreba za tim u vidu logističke i finansijske pomoći, podrške na projektima i drugo.

Šta je vaša institucija dobila saradanjom sa tim  organizacijama?

Kreativne ideje, viziju i projekte koje organizacije u našem Gradu imaju, obogaćuju naš edukativni, kulturni, sportski i zabavni program koji smo osmislili kako bi mladi bili uključeni u sve aktivnosti koje Grad sprovodi. Baš ovakvim vidom saradnje želimo da podstaknemo mlade da se što više uključe u planiranje i organizovanje aktivnosti koje sprovodi Grad. Pažljivo slušamo koji su to problemi, prepreke i potrebe sa kojima se mladi suočavaju i nastojimo da im pomognemo u rešavanju istih.

Zbog čega je, po vašem mišljenju, važna saradnju institucija sa organizacijama koje se bave omladinskim radom?

Mladi su stubovi i pokretačka snaga svake zemlje. Od njih zavisi budućnost, a mi kao odgovorna lokalna samouprava i Univerzitetski centar želimo da naš Grad u budućnosti bude Grad mladih i uspešnih ljudi koji će biti donosioci krucijalnih odluka. Nove ideje su ključ svakog uspeha, a i vodimo se logikom da je naša ulica dvosmerna. To znači da smo otvoreni za svaki vid saradnje sa organizacijama koje se bave pitanjima mladih i želimo da čujemo njihov glas. Ideje koje imamo i koje želimo da u budućnosti da implementiramo u našem Gradu, moramo da usaglasimo sa potrebama naših mladih sugrađana. Kako bismo doneli dobre i prave odluke neophodna je dobra saradnja lokalne samouprave i organizacija koje se bave omladinskim radom.

Šta mislite da je potrebno uraditi kako bi se saradnja između institucija i organizacija koje se bave omladinskim radom podilgla na viši nivo?

Spoj iskustva i mladosti se uvek pokazao kao dobar “recept” i svi predstavnici lokalnih samouprava koji se bave pitanjima mladih trebaju da podstaknu organizacije da se aktivnije uključe u proces donošenja odluka ali isto tako i predstavnici lokalnih samouprava moraju da se više angažuju, uključe i saslušaju probleme koje imaju mladi. Grad Kragujevac može da bude ponosan činjenicom da iz godine u godinu ima sve više organizacija koje žele da se bave radom i promocijom omladinske politike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed