Različiti, jednako važni – Nove usluge za novo doba!

0

FORCA je proteklih meseci završila projekat čiji je konačni cilj bio predaja Zahteva za izradu nove odluke o pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti u Opštini Požega I Predaja predloga za formiranje Saveta. Tokom tog projekta ostvarena je dobra komunikacija sa svim relevantnim faktorima – Centar za socijalni rad, opštinska uprava, Dom zdravlja, lokalna udruženja aktivna u oblasti socijalne politike…

U narednoj fazi, a kroz projekat „Različiti, jednako važni – Nove usluge za novo doba!„ predlaže se praktično nastavak predloženih procesa I procedura  i pokretanje mehanizama da se predlozi I usvoje I da krene njihova primena već od ove budžetske i kalendarske godine.

Problem neadekvatnih socijalnih usluga pogađa oko 15%-20%  stanovništva opštine Požega koje se može svrstati u neku od kategorija stanovništva koje se odnose na građanke I građane koji su u stanju socijalne potrebe. Delovanjem građana, pojedinačno ili kroz udruženja uključena u projekat (tokom projekta, u realizaciji će učestvovati I organizacije koje nisu partneri u ovom projektu) stvoriće se uslovi za aktivnije učešće građana.

Na osnovu informacija dobijenih direktno od građana radiće se na formulisanju nove odluke što je suštinsko učešće građana u identifikaciji problema u aktuelnoj odluci o socijalnim uslugama. Ovaj mehanizam uticaće I na promenu odnosa donosioca odluka prema ovoj oblasti lokalne politike. Organizacije će postati kanal komunikacije između građana I lokalne vlasti, zahvaljujući znanjima I iskustvima artikulisaće I formulisati  mišljenja I predloge koje stignu od građanki I građana.

Opšti cilj ovog projekta je sprovođenje procesa Javnog zagovaranja za unapređenje lokalnih politika i pravnih normi u oblasti socijalne zaštite, donošenja relevantnih odluka, zasnovanih na realnim potrebama I procenama – Nova odluka o pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti u Opštini Požega I Odluka o formiranju Saveta za socijalna pitanja Opštine Požega. Nakon kampanje želimo da stvorimo klimu za doslednu primenu lokalnih odluka i planova, u skladu sa prepoznatim potrebama stanovništva.

Specifični ciljevi su upoznavanje šire javnosti sa idejom promene aktuelne odluke , uključivanje građana u aktivnosti, pokretanje procedure u lokalnom parlamentu u Požegi za donošenje nove odluke o pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti u Opštini Požega, donošenje Odluke o formiranju I delovanju Saveta za socijalna pitanja.

Ovaj projekat realizuje se u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo:  zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

https://javnozagovaranje.bos.rs/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed