Podrška zapošljavanju i prekvalifikaciji radnicima

0

Zahvaljujući finansijskoj podršci vlada Švajcarske i Srbije, uz stručnu implementaciju Niras-a u saradnji sa Forcom, u toku je realizacija projekta “Znanjem do posla”. Projekta je fokusiran na obuku radnika na njihovim radnim mestima, a kroz ovaj projekat FORCA je ostvarila izuzetnu saradnju sa devet prepoznatljivih firmi u regiji.
U naš program tokom 2023. Priključile su kompanije “Remontni centar” i “Fit-Tekstil” iz Užica,“Metaloplastika” iz Čajetine, “Mrvica” i “IGP Višnjica” iz Požege, “Hidrokomerc” iz Lučana i “Matis” iz Ivanjice. Sve ove firme su prepoznale vrednost i potencijal projekta “Znanjem do Posla”. Kroz pažljivo vođene obuke radnika na radnim mestima, postignuti su značajni rezultati u unapređenju veština i znanja radne snage, čime se direktno doprinosi povećanju konkurentnosti firmi.
Kroz naš program prekvalifikacije (WBL- work based learning) prekvalifikovali smo radnike u razna zanimanja. Pa smo tako dobili nova 4 radnika na jednovretenom i viševretenom strugu, 2 radnika na mašini za pranje i odmašćivanje, 8 urbanista, 4 operatera u proizvodnji papirnih čaša, 2 radnika na održavanju Integrisanog Menadžment Sistema (IMS), 8 operatera na ekstruderu, 2 modelara, 2 krojača, 8 radnika u proizvodnji keksa, 11 radnika u proizvodnji nameštaja, 2 operatera na fiber laseru i 3 varioca.

Vojin Čumić, radnik na strugu u Metaloplastici, deleći svoje zadovoljstvo, ističe:
“Kroz ovaj program stekao sam nove veštine koje su direktno primenjive u mom svakodnevnom radu. Osećam se podržanim i motivisanim za dalji profesionalni razvoj, a ovakve inicijative doprinose održivom uspehu cele zajednice.”

Ljiljana Pavićević, krojačica u kompaniji FIT, dodaje:
“Program obuke je prilagođen našem sektoru i doneo je neka poboljšanja naših znanja i veština. Zadovoljna sam radom u kompaniji FIT, a zadovoljstvo će i porasti jer ću biti unašređena na bolju poziciju na poslu.”

Osim direktnih benefita za radnike, kompanije su dodatno nagrađene kroz preko 7,5 miliona dinara subvencija, obezbeđenih preko Force. Ova finansijska injekcija predstavlja neophodan podsticaj za firme, omogućavajući im investicije u dalji razvoj, modernizaciju opreme i povećanje kapaciteta proizvodnje.
U preduzeću „Mrivica“, posle prve uspešne obuke koja je završena u oktobru, pokrenuli smo i drugu obuku radnika na radnom mestu. 5 kandidata prolazi obuku za zanimanje Operater u proizvodnji keksa, koja je obuhvatala kako teorijski, tako i praktični deo.
“Posle uspešne prve obuke, odlučili smo se i da odmah pokrenemo i drugu obuku, na kojoj će još 5 radnika proći obuku na svim mašinama koje se nalaze na liniji za proizvodnju keksa i konditorskih proizvoda. Ova obuka nam omogućava da obučimo radnike koji bi u slučaju deficita ili izostanka radnika, mogli da obavljaju razne poslove bez zaustavljanja ili usporavanja proizvodnje.” Rekao je direktor preduzeća Mrvica, Boško Đurić

Preduzeće IGP Višnjica doo, koje se uključilo u projekat „Znanjem do posla“, kako bi, doobukom za polaznike u svojim pogonima, dobilo operatere za proizvodnju papirnih čaša. Reč je o preduzeću koja se štampom i izradom ambalaže za smrznuto voće, koje je u svoj proizvodni program pre 2 meseca ubacilo 2 nove mašine za proizvodnju papirnih čaša. U projekat „Znanjem do posla“, preduzeće se, prema rečima direktora Zorana Ivanovića, uključilo jer im se ideja učinila interesantnom te su procenili da bi im taj način obuke budućih radnika bio koristan.
„Odlučili smo da na ovaj način pokušamo da obučimo sopstveni kadar koji bi mogao da pored standardnog posla na mašinama za ofset štampu, da popuni radna mesta i na mašinama za proizvodnju papirnih čaša koje smo nabavili pre 2 meseca. Nadamo se da će polaznici dobro pokazati i usvojitni nova znanja. Generalno, svi su u problemu sa pronalaženjem novozaposlenih koji imaju odgovarajuće veštine, ali pogotovu je problem čak i skoro nemoguće pronaći ljude koji poseduju veštine za rad na novim tehnologijama“, objasnio je Zoran Ivanović.

Pored direktnih koristi za radnike, učešće firmi u projektu je dodatno nagrađeno preko 7,5 miliona dinara subvencija.

Ova finansijska podrška predstavlja značajan podsticaj za dalji razvoj kompanija. “Znanjem do Posla” ne samo da podstiče profesionalni razvoj radne snage, već i kreira snažnu osnovu za održiv ekonomski rast Zlatiborskog regiona.

Više o programu možete videti na adresi https://znanjemdoposla.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed