Outreach metoda – novi način rada u lokalnoj zajednici

0

Partnerski projekat „ Ti donosiš promenu ! – Inicijativa za uključivanje građana/ki u promene lokalnih socijalnih politika u opštinama Požega, Kosjerić, Krupanj i Priboj “ čiji nosilac je Forca Požega a podržava ga Beogradska otvorena škola realizuje se u saradnji sa organizacijama Start Hub iz Kosjerića, Zora iz Krupnja i PRIMUS iz Priboja.

Postojeće usluge socijalne zaštite i socijlana politika u celini  nisu dovoljno raznovrsne, nema uključivanja građana u planiranje, ne radi se merenje efekata i rezultata, ne analiziraju se indikatori.  niti dopiru do svih. Ovo dovodi do socijalne isključenosti koja je stanje u kojem se nalaze pojedinci/ke, odnosno grupe istisnute iz ekonomskog, političkog, kulturnog ili društvenog sistema čime bivaju sprečeni da svojim punim kapacitetima učestvuju u društvenim odnosima i tokovima.

Često se bavljenje socijalnom politikom svodi na ad hok delovanje,

Zbog toga cilj projekta i jeste promovisanje i primena metoda izlaska ka korisnicima i njihovo uključivanje u planiranje, zasnovano na realnim potrebama.

Razvoj i sprovođenje terenskih programa i usluga (outreach) za ljude koji su izloženiji određenim rizicima, nužan je i važan korak za unapređenje ostvarivanja njihovih prava i menjanja društvene realnosti u pravcu postizanja što većeg stepena društvene pravde.

Uvođenje ove metodologije u rad je i prvi cilj projekta. Nakon sprovođenja autrič -„ izlazak “ ka korisnicima/cama- program, građani će proći proces participacije jer će biti pitani o njihovim stvarnim potrebama u domenu socijalne zašite, tj. društvenog uključivanja.

#dijalogpromene #zajednica #outreach #starthubkosjeric #forcapozega #euzatebe

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed