Otvoren Job Info Centar Požega za mlade

0

Požega, 26. oktobar 2022. – Na skupu u okviru projekta „Znanjem do posla” (E2E), održanom u organizaciji FORCA, otvoren je Job Info Centar Požega Knjaza Miloša 8 na kome su prisustvovali ključni akteri koji se bave zapošljavanjem mladih iz Vlade Srbije, privatnog sektora i civilnog društva.

Program „Znanjem do posla“ je osmogodišnji partnerski projekat dve vlade – Švajcarske i Srbije – osmišljen da stvori preduslove za brže zapošljavanje mladih. Program promoviše švajcarsku ekspertizu za upravljanje tržištem rada prilagođenu srpskom kontekstu. Cilj je da se postigne bolja usklađenost potražnje i ponude posla kroz modernizaciju politika zapošljavanja mladih i razvoj konkretnih kompetencija mlade kvalifikovane radne snage koju zahteva privatni sektor kroz promociju učenja zasnovanog na radu.

Uvodnu reč na događaju imao je predstavnik organizacije FORCA Miroslav Tamburić, Izvršni direktor, koji je prisutnima predočio značaj otvaranja Job Info Centra Požega koji će razviti svojevrstan model karijernog vođenja i savetovanja na lokalnom nivou stvarajući sistem koji povezuje škole, pojedince, privredu i civilni sektor na održiv i inovativan način.

Job info centar u Požegi će pomagati mladima koji traže zaposlenje da lakše dođu do željenog posla kroz obuke i povezivati ih sa potencijalnim poslodavcima. Istovremeno, poslodavci mogu dobiti potrebne informacije o određenim programima i subvencijama, pristupnim fondovima kao i pomoć u izradi biznis planova i regrutacije mladih.

Prisutni su imali prilike i da čuju zamenicu direktora programa „Znanjem do posla”, Milenu Janković, koja je istakala mogućnosti koje je ovaj program pružao mladima, nezaposlenim licima i poslodavcima kao i rezultate dosadašnjih aktivnosti projekta.

„U narednom periodu očekujemo veliki broj uspešno sprovedenih kako grupnih tako i individualnih radionica karijernog savetovanja mladih, ali i sprovedenih obuka na radnom mestu u kompanijama koje posluju u Požegi i okolini”, izjavio je Goran Đukić, WBL Cordinator na projektu.

Tokom prve faze projekta (2016-2019) kroz 61 program obuke na radnom mestu, za koji je izdvojeno 1,2 miliona evra, prošlo je 1,060 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 mladih iz teže zapošljivih grupa, za koje je izdvojeno 180.000 evra. Više od 70% mladih je nakon obuka zaposleno. U sprovođenju obuka na radnom mestu učestvovalo je 128 kompanija koje su u proseku sa 50% sufinansirale obuke, kao i 30 partnera kako iz javnog sektora, tako i iz civilnog društva.

Projektom je takođe predviđena podrška mladima na školovanju i onima koji traže zaposlenje kroz usluge karijernog vođenja i savetovanja, za šta je Švajcarska izdvojila milion evra u drugoj fazi projekta (2020-2023).
U drugoj fazi projekta Švajcarska i Srbija nastavljaju da zajedno doprinose realizaciji – Vlada Švajcarske sa 7,5 miliona EUR i Vlada Srbije sa 4,5 miliona EUR.

#znanjemdoposla #karijera #centarzamlade  #praksa #posao #obuka #pozega #mladi #zaposlenje #switzerlandinserbia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

Изборник