Omladinska razmena

0
  1. Šta je ukratko omladinska razmena  ( Youth exchange )?   – Ukoliko imate  između 13 I 30  godina I želite da  upoznate mlade iz drugih Evropskih zemalja  I provedete neko vreme  zajedno sa njima  onda je omladinska  razmena pravi izbor. Ovo je  deo programa  Erazmus +  koji omogućava mladima iz najmanje dve različite zemlje da se sretnu I  žive zajedno  od  5  do 21 dan.   Svo vreme  trajanja  omladinske razmene  učesnici prolaze program  kombinovanih radionica , aktivnosti na otvorenom prostoru,iskustvene vežbe, debate, individualni I grupni rad, rad u mešovitim grupama… koje su zajednički pripremljene pre početka same razmene.   Nacionalna grupa na jednoj razmeni  sastoji se od  najmanje 4 učesnika  I omladinskog lidera  čiji je zadatak u ovom slučaju da  pruža  podršku  mladima  tokom razmene.  Ovaj vid programa  pomaže mladima da razvijaju svoje kompetencije, bave se temama koje su od opšteg društvenog značaja , otkrivaju  nove kulture I jezike ,  navike, životne stilove,  I uče jedni o drugima. Shvatili ste da  je  u fokusu osnaživanje davno zaboravljenih  vrednosti  kao što su solidarnost, prijateljstvo , demokratija, iskustveno učenje. Osnaživanje mladih da slobodno iznesu svoje stavove, da nema glupih I suvišnih pitanja I da je vršnjačko učenje  kroz primere nešto  što  oplemenjuje I obogaćuje  život. Da, to je omladinska razmena. Ako  ste se pitali koliko  novca vam je potrebno za to  ili ste razmišljali  o drugim možda ne manje važnim pitanjima ishrane ili smeštaja  tokom  omladinske razmene, onda je vreme da  vam kažemo  da je Mladima tokom  trajanja omladinske razmene  obezbeđen smeštaj, hrana, radni materijal  I  putni troškovi.

Važno :  Svi učesnici  omladinske razmene dobijaju  Youthpass  a to je jedini zvanično priznat sertifikat  Evropske unije  u kom su jasno  prikazana znanja I veštine  koje ste stekli  kroz neformalno obrazovanje  u okviru  programa Erasmus +.

2.Forum civilne akcije Forca  je tokom 18 godina rada  realizovala , bila domaćin Ili  učesnik  na više omladinskih razmena  u Grčkoj, Italiji, Pragu, Švajcarskoj , Siciliji,  Crnoj Gori,  Srbiji  I mnogim drugim zemljama.Do sada su se na ove programe  većinom javljali mladi iz susednih opština I gradova.  Sa ciljem da  se mladi sugrađani , srednjoškolci I studenti  iz Požege   ohrabre da  aktivno participiraju sa svojim vršnjacima iz drugih gradova I zemalja   organizovan je niz promocija  Erasmus +  programa  u srednjim školama I medijska promocija učesnika koji svojim vršnjacima pričaju I prenose iskustva sa  omladinskih razmena.  Na  FB stranici I sajtu Forca Pozega mozete  videti  kako u praksi izgleda jedna omladinska razmena , šta je to što je učesnicima ostavilo utisak, šta su naučili I koliko je važan za njih  ovaj program mobilnosti mladih.  Sklopljeno je  na stotine  prijateljstava, naučeno vise jezika, upoznate različite kulture I tradicije,  I pružena prilika mladima sa smanjenim mogućnostima  da ravnopravno rame uz rame  budu sa onima koji su samostalniji, vise imaju ili mogu.  Da, shvatili ste, u ovom slučaju  dovoljan je  entuzijazam  osmeh I bazični nivo engleskog jezika.  Ako ste do sada mislili da je to predviđeno  samo za decu ovih ili onih roditelja, grešite.  Emilija, Tamara, Danica I  Tina, srednjoškolci iz Požege, deca koju  viđate na ulici ili možda poznajete  iz komšiluka  ili školske klupe  mogu vam preneti  svoja iskustva I koliki  je  to uticaj  ovaj program  imao na njih ovog leta.

Ne manje  važan je  tokom Avgusta bio I Eko kamp na Goliji  u organizaciji Kancelarije za mlade opstine Ivanjica  na kom je učešće uzelo oko 70 mladih  iz raznih delova Srbije . Forcu  su  predstavljala 4 učesnika,  naši sugrađani srednjoškolci,  učeći se zdravim stilovima života, prvoj pomoći,  orijentiringu u šumi, radnim akcijama, kampovanju I  najvažnije  prijateljstvu I solidarnosti. Naučili su da gledaju  jedni druge u oči, prave dogovore,  razgovaraju konstruktivno I slušaju jedni druge. Da, I to je moguće. 4 dana bez  telefona, interneta, tableta I drugih uređaja . Razgovarali su , radili  I pomagali jedni  drugima.

  1. Youth exchange  – Different  but  equally   important  je omladinska razmena koja se održala ovo leto  u Požegi  a obuhvatila je  30 mladih iz Litvanije, Srbije, Grčke i Italije.  Mladi koji  do sada nisu učestvovali na programima omladinske razmene ili nisu imali sredstava da  putuju i  upoznaju svet  kroz ovaj program  većina njih po prvi put je prešla granice svoje zemlje.  Svi učesnici  bili su smešteni u Poljoprivrednoj školi u domskom smeštaju  gde su  im bili obezbeđeni  hrana, smeštaj, prostor za rad i aktivnosti na otvorenom.  Teme kojima su se  tokom sedmodnevnog boravka bavili  bile su  formalno obrazovanje,  vršnjačko nasilje, uticaj medija na mlade i  mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja  u ove 4 zemlje. Kroz interaktivni dijalog, glumu pesmu igru, druženje i  vršnjačku edukaciju  naučili su  dosta jedni o drugima i najvažnije  razbili predrasude i stereotipe koji su imali jedni o drugima, a koje možemo  reći da  su karakteristične  za mlade , da uvek misle  da je tamo  u nekoj drugoj zemlji sve  lepo i idealno. Tokom  ove omladinske razmene mladi  iz Srbije (Požege, Obrenovca, Loznice i Čačka) potrudili su se da svojim  vršnjacima što više približe svoju kulturu, tradiciju i jezik, Da ih upoznaju sa lokalnim stanovništvom, pokažu svoju  gostoprimljivost i prirodne lepote srbije. Utisci  svih učesnika svakodnevno   su snimani  i  postavljani na fb stranicu Forca Pozega , kao i objedinjen zvanični kratki film „Different but Equally important –Diversidad Serbia“.  Na dnevnom nivou  svaka zemlja je imala zadatak da predstavi  svoju zemlju kulturu i tradiciju, muziku hranu  ples, jezik…  pa smo tako  videli kako izgleda  tradicionalno venčanje u Litvaniji, Slava u Srbiji. Kako se  to i u čemu priprema tradicionalni Italijanski  espresso, i svi zajedno učili da igraju Sirtaki  Grčki tradicionalni ples. Svi zajedno  na gradskom trgu u Požegi promovisali su Erasmus + program i omladinsku razmenu  kroz muziku i ples.  Svi učesnici razmene dobili su Youthpass zvanično priznati sertifikat EU u kom se nalaze veštine i kompetencije  stečene na ovoj omladinskoj razmeni  a koje su stekli  kroz neformalno obrazovanje u okviru programa Erazmus+.  Partneri na projektu bili su :
  • UNITED SOCIETIES OF BALKANS ASTIKI ETAIREIA Greece
  • AlmaMUN Society Italy
  • Europos savanoriu tarnybos asociacija Saltes Lithuania
  • Youth Center Loznica
  • CITY OF CACAK
  • Municipality of Obrenovac – Youth office Obrenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed