Održan okrugli sto u Priboju povodom razmatranja prvog Nacrta nove Nacionalne strategije za mlade

0

Juče, 7. oktobra 2014 godine je u Priboju, u organizaciji Ministarstva omladine i sporta i Udruženja Užički centar za ljudska prava Užice – RC Zlatiborski okrug i Udruženja FORCA Požega – RC Moravički okrug održan okrugli sto na kome je razmatran prvi radni Nacrt Nacionalne strategije za mlade za period od 2015. do 2025. godine.

Kako bi se omogućilo uključivanje što šire javnosti u navedeni proces, Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa Resurs centrima programa MLADI SU ZAKON, tokom oktobra, organizuje niz okruglih na kojima će biti razmatran prvi radni Nacrt nove strategije.

Okruglom stolu je prisustvovalo oko 70 predstavnika lokalnih vlasti, udruženja, đačkih parlamenata, kancelarija za mlade, studentskih organizacija, medija, stručne javnosti, mladih uzrasta od 15 do 30 godina iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga, kao i Aleksandar Voštić i Đuro Blanuša, predstavnici MOSa i predstavnici Resurs centara – FORCA Požega i Užičkog centra za ljudska prava.

Nakon diskusije, u kojoj se posebno govorilo o terminološkim odrednicama pojedinih delova Strategije, o regionalnim specifičnostima koje bi u Strategiji trebalo da budu posebno apostrofirane, planiranim aktivnostima iz oblasti omladinskog preduzetništva. Deo diskusije odnosi se na mlade na selu i na to kako se Strategija odnosi prema toj ciljnoj grupi. Na kraju diskusije istaknuto je da je neophodno obratiti pažnju na evaluaciju prethodne Strategije i uvažiti rezultate te evaluacije u procesu izrade nove Strategije.

Miroslav Tamburić iz RC Moravički okrug – FORCA Požega izjavio je da je vrlo zadovoljan učešćem učesnika u diskusiji i smatra da su otvorena vrlo značajna pitanja koja mogu kvalitetno unaprediti postojeći Nacrt Strategije

Predstavnici MOS istakli su da su vrlo zadovoljni ostvarenom interakcijom sa učesnicima okruglog stola i pozvali sve učesnike da i u elektronskoj formi pošalju svoje sugestije MOS na predloženom formularu kako bi svi predlozi bili pažljivo razmotreni.

S obzirom na to da postojeća Nacionalna strategija za mlade („Sl. glasnik RS”, br. 55/08) i Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade za period od 2009. do 2014. godine (“Sl. glasnik RS”, br. 7/09) ističu krajem 2014. godine, kao i na to da je odredbama Zakona o mladima („Sl. glasnik RS”, broj 50/11) predviđeno da se strategija za mlade donosi na deset godina Ministarstvo omladine i sporta u maju 2014. godine započelo je proces izrade nove strategije i akcionog plana. Za potrebe izrade strategije Vlada RS je u julu formirala i Radnu grupu za izradu Nacionalne strategije za mlade za period od 2015. do 2025. godine i Akcionog plana za njeno sprovođenje (“Sl. glasnik RS”, br. 81/2014) koja će izraditi prvi radni nacrt nove strategije i akcionog plana. Prema planu izrade za oktobar 2014. godine planirano je održavanje niza okruglih stolova širom Srbije kako bi u sam proces bili uključeni svi relevantni akteri omladinske politike.

Nacrt nove strategije možete preuzeti ovde.

(http://www.mos.gov.rs/vesti/aktivnosti/predstavljanje-radnog-nacrta-nacionalne-strategije-za-mlade-2015-2025/)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed