„Let’s play together“

0

Volonteri Force, od 13.- 22.09.2019.  učestvovali su na  omladinskoj  razmeni „Let’s play together“ (inkuzija dece sa invaliditetom)u Sloveniji. Pored učesnika iz Italije, Grčke i Slovenije, tim Srbije je brojao 6 članova: Sabahudin Abdagić, Senad Biševac, Ajla Totić, Vahid Ćesović, Elida Bandžović i Majida Gusinac.

Na programu je jedan od učesnika bio slep, pa su ostali učesnici imali priliku da zapravo nauče kako slepi ljudi ,,vide,, I funkcionišu.  Zajedno su posetili centar gde borave osobe sa  invaliditetom  I videli kako i na koji način mladi provode vreme u toj ustanovi.

Četvrti dan je na svakog učesnika ostavio nekako poseban utisak, ne zbog studijske posete Bledu I Ljubljani, već zbog onoga što ih je čekalo na kraju dana.

“Sve je proteklo u najboljem redu dok nije došlo vreme za večeru, gde smo imali osećaj da je vreme stalo u jednom trenutku. Kada smo krenuli na večeru, na ulazu su nas sačekale dve kuvarice koje su bile slepe, opisale nam šta rade, lepo nas ugostile I sprovele nas do sobe gde smo imali večeru na slepo. Kada smo krenuli putem sobe išli smo hrapavim delom poda koji služi za njihovu orijenatciju, moja leva ruka je bila na desnom ramenu kuvarice, a na isti način su se povezali I ostali učesnici dok nismo napravili dve kolone I krenuli u mračnu sobu. Svakog ponaosob su odvele za sto na kojem se nalazila salveta koja je služila njima za orijentaciju tokom postavljanja hrane. Hrana je bila preukusna a nakon večere na slepo svi su bili prepuni emocija a međusobno smo podelili iskustva kako je ko osetio to veče.” – Sabahudin Abdagić

    Petog dana učesnici su imali priliku da posete osnovnu školu gde nastavu pohađaju deca sa invaliditetom i sa njima imali kreativne igre na času fizičkog vaspitanja. Takođe posetili su i ŠENT gde pomoć i savet potražuju osobe koje su boravile na psihijatriji, a neke osobe su podelile svoje lično iskustvo.

  U večernjim satima tokom interkulturalnih večeri prezentovane su države, kultura,hrana, turizam i sve je proteklo u najboljem redu.

 Jedan dan je bio previđen za festival na kom su učestvovala deca sa invaliditetom. Prvi deo dana je prošao uz kreativne igre sa više grupa dok je drugi deo dana  bio takmičarskog karaktera, takođe uz kreativne igre. Deca, njihovi roditelji i gledaoci  su bili prezadovoljni samim tokom festivala.

    Poslednji dan učesnici su proveli u prirodi, sumirali utiske I detaljnije se upoznali sa pojmom Youthpass I načinom na koji se ispunjava I šta sve čini Youthpass. Grupi koja je učestvovala na ovoj razmeni popunjavanje Youthpass-a olakšala je i činjenica da je jedan od učesnika upravo završio dugoročno volontiranje na ESC programu na kom je boravio takođe kao volonter Force.

Po povratku u putu dugo se razgovaralo o vremenu provedenom na programu i svi su bili puni pozitivnih utisaka, posebno Vahid kome je bilo prvi put da ode ne neku razmenu pa je poželeo da mu predložimo slične prorame kako bi se u budućnosti mogao prijaviti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed