Lansirana platforma www.nemrznji.rs…

0
BEOGRAD -Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić i državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin pokrenuli su danas platformu onlajn-kampanje za borbu protiv govora mržnje na Internetu.

Kampanja je deo šireg evropskog projekta koji se u Srbiji realizuje posredstvom od danas operativnog veb-sajta nemržnji.rs.

Ružić je, kao jedan od pokrovitelja projekta koji je inicirala grupa omladinskih organizacija, istakao da je ova inicijativa mladih u Srbiji i poruka političarima da se Internet ne sme koristiti kao poluga za odašiljanje negativnih i lažnih poruka koji treba da posluže za kriminalizaciju političkih oponenata ili nekadašnjih političkih partnera.

 

Tanjug (Filip Krainčanić)

Tanjug (Filip Krainčanić)

“Nalazimo se u predizbornoj kampanji i ovo je jasan signal i za politički establišment da pokušamo da u ovoj kampanji kažemo ne govoru mržnje i negativnim vibracijama kojima su građani i građanke zasićeni”, kazao je Ružić.

Prema Ružićevim rečima, mladi u Srbiji su pokazali sposobnost i hrabrost da ukažu na pogubnost govora mržnje kao negacija bilo kakve kreacije, a ostaje i nada da će pravosudni sistem biti aktivnije uključen u suzbijanje svih vidova sajber-kriminala.

Borovčanin, koji je i predsednik Nacionalnog komiteta za borbu protiv govora mržnje na Internetu, konstatovao je da je ova kampanja okupila veliki broj mladih ljudi koji su prepoznali potrebu da se bore protiv govora mržnje i svih ostalih negativnih pojava na Internetu, jer mržnja veoma lako iz virtualnog prelazi u realni svet.

“Danas, ovde u Srbiji, gde se svakodnevno mogu videti različite vesti koje nemaju u sebi ničega afirmativnog, nadam se da će pozitivno mišljenje pobediti mržnju i da će nas to dovesti do demokratičnijeg društva u kojem ćemo svi bolje živeti”, kazao je Borovčanin.

Proces izrade platforme trajao je godinu dana, a ona će biti 24 sata otvorena za kontakt sa ljudima koji se budu osetili kao žrtve nasilja na Internetu i koji budu imali potrebnu za profesionalnim savetom.

Na veb-sajtu postoji i kalendar aktivnosti i poziv za uključivanje aktivista koji bi se na bilo koji način angažovali u borbu protiv mržnje na Internetu.

Platforma je u rad puštena u sedištu kompanije “Komtrejd”, gde je danas i potpisana Izjava o saradnji Nacionalnog komiteta za borbu protiv govora mržnje na Internetu i koalicije omladinskih organizacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed