Konkurs karikature i stripa: „Mitovi i predrasude“ – Kako se međusobno vide Srbija i EU

0

Povodom proslave Dana Evrope, Delegacija Evropske unije u Srbiji i Informacioni centar EU objavljuju konkurs za karikature i stripove na temu “Mitovi i predrasude” – kako Srbija vidi EU i kako Evropa vidi Srbiju.

Konkurs traje do 25. aprila i otvoren je za sve karikaturiste i crtače stripa – profesionalce i amatere, koji su pozvani da u formi karikature ili stripa prikažu svoje viđenje predrasuda koje imaju stanovnici Srbije o Evropskoj uniji ili koje stanovnici zemalja Evropske unije imaju o Srbiji. Učesnici konkursa mogu da se poigraju sa mnogim predrasudama koje se pojavljuju u javnosti, medijima i stavovima građana. Jedina ograničenja su pravno obavezujući standardi i neprihvatljivost govora mržnje. Pobednici će biti proglašeni 28. aprila a nagrade će im biti uručene na otvaranju izložbe izabranih radova koja se održava povodom Dana Evrope. Radovi će biti izloženi u Beogradu od 8. do 11. maja u Knez Mihailovoj ulici, kao i od 9. do 18. maja u tržnom centru Stadion. Pored toga radovi će biti izloženi u Novom Sadu i Nišu u prvoj polovini juna. Žiri koji će odlučivati o pobednicima čine poznati srpski karikaturisti i crtači stripa – Predrag Koraksić Corax, Marko Somborac i Aleksandar Zograf, zajedno sa po jednim predstavnikom Delegacije EU, Informacionog centra EU i Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije. Žiri će izabrati prve tri nagrade, kao i ostalih 14 radova koji će bit izloženi. Prva nagrada je vaučer od 500 evra za kupovinu proizvoda u prodavnicama Gigatrona. Druga i treća nagrada su vaučeri u vrednosti od 350 i 250 evra za kupovinu u istim prodavnicama. Svi umetnici čiji su radovi izabrani da budu izloženi dobiće prigodne nagrade. Države članice EU najavile su takođe poklone za sve finaliste. Izložbu u Beogradu će 8. i 9. maja, u sklopu proslave Dana Evrope, otvoriti šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Majkl Devenport. “SRBIJA I EU” KONKURS KARIKATURE I STRIPA PRAVILA UČEŠĆA

1. TRAJANjE: Konkurs traje od 31. 3. do 25. 4. 2014.

2. TEMA: “Mitovi I predrasude”. Kako mi vidimo Evropu, kako Evropa vidi nas!

3. UČEŠĆE: Svi građani Srbije, stariji od 16 godina koji su profesionalni ili amaterski crtači stripa i karikaturisti, mogu da učestvuju na konkursu. Članovima žirija nije dozvoljeno učešće na konkursu.

4. MAKSIMALAN BROJ RADOVA KOJE JEDAN UČESNIK MOŽE POSLATI: 1 Radovi koji se šalju na konkurs moraju da budu skenirani (najmanje 300 dpi), originalni, nacrtani ili odštampani (digitalni radovi) stripovi i karikature, u crno beloj tehnici ili koloru. Pisano obrazloženje nije potrebno priložiti uz karikature. Ograničenje za stripove je jedna tabla. Potrebno je da uz rad budu dostavljeni sledeći podaci : ime rada, ime i adresa autora, broj mobilnog telefona i kraća biografija. Radovi moraju biti originalni – ne smeju biti radovi koji su već ranije štampani. Sve grafičke tehnike su dozvoljene.

5. FORMAT: Radovi moraju biti poslati u elektronskom formatu (PDF-JPG) na sledeću adresu : competition@euinfo.rs (minimum 300 dpi).

6. COPYRIGHT: Učestvovanjem na konkursu, svaki učesnik daje Delegaciji EU u Srbiji dozvolu da objavi njegov rad i da ga koristi. Svi finalisti daće Delegaciji EU prava da objavi njihove radove u brošurama, katalozima, kalendaru i medijima.

7. NAGRADE: Prva nagrada: Pobednik konkursa osvojiće vaučer u vrednosti od 500 evra za kupovinu, po svojoj želji, proizvoda u prodavnicama Gigatrona (IT i tehnička oprema) Druga nagrada: Drugonagrađeni će dobiti vaučer za preuzimanje proizvoda u istim prodavnicama u vrednosti od 350 evra. Treća nagrada: Trećenagrađeni dobija vaučer u vrednosti od 250 evra za nabavku proizvoda iz istog lanca prodavnica. Za sve ostale učesnike čiji su radovi izabrani da budu prikazani na izložbi: vaučer pokloni u vrednosti od 30 evra. pribor za crtanje u vrednosti od 30 evra. Ambasade zemalja članica EU obezbediće nagrade za finaliste, tj. sve one koji će učestvovati na izložbi.

8. OCENjIVANjE Žiri koji će odlučivati o pobednicima čine poznati srpski karikaturisti i crtači stripa – Predrag Koraksić Corax, Marko Somborac i Aleksandar Zograf, zajedno sa po jednim predstavnikom Delegacije EU, Informacionog centra EU i Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije. Žiri će ocenjivati sve primljene radove u skladu sa profesionalnim standardima. Svi radovi koji sadrže govor mržnje, u bilo kom obliku, biće odbačeni. Pobednici će biti obavešteni o odluci žirija krajem aprila. Odluke žirija su konačne i na njih ne postoji pravo žalbe.

9. KATALOG Izabrani radovi biće predstavljeni u katalogu izložbe. Autori tih radova dobiće primerak kataloga na poklon tokom dodele nagrada.

10. SLANjEM RADA NA KONKURS, SVAKI UČESNIK PRISTAJE NA PRAVILA UČEŠĆA

11. IZLOŽBA Povodom Dana Evrope, 9. maja, biće organizovane dve izložbe finalnih (17) radova: u Knez Mihailovoj ulici od 8. do 11. maja i u Tržnom centru Voždovac stadion od 9. do 18. maja. Planirano je da izložbe otvori i nagrade uruči šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Majkl Davenport, a na otvaranje će biti pozvani ambasadori zemalja članica Evropske unije u Srbij, Ministar kulture i informisanja i mediji. Početkom juna biće organizovane i izložbe radova u Novom Sadu i Nišu.

12. SVE SPOROVE REŠIĆE ORGANIZACIONI KOMITET

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed