Karijerno savetovanje u Zapadnoj Srbiji – novi pristup budućnosti mladih

0

Već dve godine kroz program Karijrenog savetovanja FORCA je direktno, kroz grupni ili individulani pristup u program uključila oko 1200 učenika/ca  iz 18 osnovnh i srednjih škola u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu.
Tokom aktivnosti u radu sa mladima cilj nam je bio promena percepcije o dostupnim mogućnostima zaposlenja, poboljšanju veština zapošljivosti i jasnom razumevanju tržišta rada, odnosno razvijanju veština poput postavljanja ciljeva, planiranja, ličnog predstavljanja, kreativnosti… Više od 40 mladih tokom par meseci dobilo je jednake mogućnosti za karijernim informisanjem i testiranjem veština i znanja, posebno učenicima iz udaljenih područja mladih sa rurala ili mladih u riziku od socijalne isključenosti. Dosegli smo do tržišta rada i lokalnih poslodavaca koji pružaju mogućnost učestvovanja u radnim praksama.

Forca je tokom trajanja projekta bila mesto gde mladi mogu doći u potrazi za karijernim informisanjem i profesionalnom orijentacijom. Svaka mlada osoba imala je pristup računaru ili tabletu pomoću kojih su zajedno sa karijernim praktičarima učili da pišu cv, kontaktiraju poslodavce, testiraju svoja znanja i veštine ili samo rade pretragu poslova.

Važnu ulogu i podršku u ovom procesu imali su od strane karijernih praktičara, posebno mladi u riziku od socijalne isključenosti. Mladi koji su se uključili u program karijernog vođenja i savetovanja zaključili su da je u procesu traženja posla važno znati koji nas posao zanima, jesmo li kvalifikovani za njega, kako napisati i poslati cv i motivaciono pismo , imati na umu svoj cilj, dobro se pripremiti za razgovor za posao, biti zainteresovan, imati volju i motivaciju za rad, baratati tačnim informacijama, biti pristupačan, informisan i imati potrebne veštine i znanja.

Najvažniji rezultat postignuut tokom trajanja projekta bio je to što smo bili jedini resurs u lokalnoj zajednici koji je povezivao sistem obrazovanja, mlade i tržište rada na način koji je doprinosio razvoju pojedinaca uključenih u projekat.

Više o programu možete videti na adresi https://znanjemdoposla.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed