Ka Evropi sa znanjem i saznanjem

0

U periodu od juna do kraja novembra 2023. godine FORCA je , u saradnji sa učenicima Poljorivredne škole „Ljubo Mićić“ iz Požege realizovala inovativan i veoma interesantan projekat. Cilj projekta bio je promena načina i metoda komuniciranja sa srednjoškolcima u tri opštine Zapadne Srbije (Požega, Lučani Ivanjica) na na teme EU i evropskih integracija kroz povezivanje institucija, medija i organizacija civilnog društva. U Poljoprivrednoj školi napravili smo vršnjački tim koji je sproveo desk top istraživanje o tome ša i kako rade srednje poljoprivredne škole u EU i onda to kroz radionce predstavili učenicima u školama u Zapadnoj Srbiji.

 

Skupili smo više desetina podataka i saznali sledeće interesantne stvari:

• 16. oktobra se obeležava Međunarodni dan hleba koji slavi namirnicu za koju arheolozi veruju da je stara oko 10.000 godina.

• Holandske škole se međusobno takmiče koja će više električne energije uštedeti u određenom vremenskom periodu, čime se deca podstiču da je racionalno i održivo koriste kako u školi tako i kod kuće.

• U Danskoj, već od osnovne škole đaci svih razreda sakodnevno uče o zašititi životne sredine, reciklaži, gajenju biljaka. Na taj način od malih nogu postaju svesni i savesni budući građani. Svoja znanja primenjuju u bašti škole ali i na javnim površinama.

• Kako bi podstakla đake da upisuju poljoprivredne škole i bave se poljoprivrednim aktivnostima Češka organizuje poljoprivrednu i ekološku olimpijadu na kojoj se đaci takmiče u primeni inoativnih tehnologija i znanja kao što je vertikalna sadnja useva na malim zatvorenim sredinama, primeni GPS i drugih senzora za pobljšanje prinosa, organskoj poljoprivredi i urbanoj poljoprivredi tj uzgoju različith vrsta biljaka u gradskim sredinama i na krovovima zgrada.

• “Vodena škola” je projekat koji je Austrija uvela u veliki broj svojih škola kojim se đaci i nasatvnici motivišu da umesto sokova konzumiraju vodu i to sa česme! Zvuči vam poznato?

• Program „Eko škola“koji u Španiji sprovodi Fondacija za obrazovanje prganizuje takmičenja fokusirana na životnu sredinu. Škole rade na projektima koji se odnose na očuvanje energije i biodiverziteta, upravljanje otpadom i reciklažu ili očuvanje voda.

Ove i još mnogo informacija do kojih smo došli podelili smo sa iše od 300 srednjoškolaca u našem regionu a sve obajve možete videti na Instagram stranici – MINT – Vidi dalje na sledećim linkovima:

1. https://www.instagram.com/p/CydEie3Mgp6/

2. https://www.instagram.com/p/CynVjgtsJSA/

3. https://www.instagram.com/p/CzBHXO4MZSn/

4. https://www.instagram.com/p/Cz_7h07sfUs/

5. https://www.instagram.com/p/C0HVlOWsQy3/

6. https://www.instagram.com/p/C0RQ7crNjIK/?img_index=1

7. https://www.instagram.com/p/C0SOvBYxWSo/

8. https://www.instagram.com/p/C0T1c8MxK_v/

9. https://www.instagram.com/p/C0T1r6xRmmH/

Pored toga , neke informacije možete videti i na ovim linkovima

https://mint.vididalje.rs/#!/post/evo-kako-izgleda-poljoprivredno-obrazovanje-u-evropskim-srednjim-skolama

https://mint.vididalje.rs/#!/post/kako-srednje-poljoprivredne-skole-u-eu-podsticu-kreativnost-i-tehnoloski-napredak

Na sajtu Poljoprivredne škole “Ljubo Mićić” Požega, možete naći i prezentaciju koju smo koristili na radionicamana kao i na ovom linku

Ove objave su bile deo projekta “Ka Evropi – sa znanjem i saznanjem!” koji FORCA Požega realizuje sa Ministarstvom za evropske integracije Republike Srbije a čiji cilj je promena načina komuniciranja sa srednjoškolcima Zapadne Srbije na teme EU i evropskih integracija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed