Godišnji sastanak organizacija zapadnog Balkana akreditovanih za Evropski volonterski servis

0

Predstavnica Force  prisustvovala godisnjem  sastanku  akreditovanih organizacija zapadnog balkana   za Evropske snage solidarnosti – programa ranije poznatog kao evropski volonterski servis.

Sastanku  u Baru (Crna Gora),  prisustvovale organizacije iz Srbije, Bosne I Hercegovine, Crne gore, Makedonije, Slovenije, Kosova I Albanije.

Evropske snage solidarnosti (European Solidarity Corps – ESC) su nova inicijativa Evropske unije kojom se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inostranstvu koji su od koristi zajednicama i ljudima sirom  Evrope. Za ESC se možete registrovati sa navršenih 17 godina, ali ne možete započinjati projekte dok ne navršite 18, a projekti su dostupni mladima  do 30 godina.

Kako se prijaviti za ESC volontera:

Nakon jednostavnog postupka registracije učesnici Evropskih snaga solidarnosti mogu biti odabrani i pozvani za  ucesce  u širokom rasponu projekata, kao što su pomoć pri sprečavanju prirodnih katastrofa ili obnovi nakon katastrofa, pomoć u centrima za tražitelje azila ili rad na različitim socijalnim pitanjima u zajednicama. Projekti koje podupiru Evropske snage solidarnosti mogu trajati od dva do dvanaest meseci.

Volonterima/volonterkama su obezbijeđeni smeštaj, hrana, osiguranje, putni troškovi, kurs jezika zemlje u kojoj volontiraju i džeparac. Cilj je da se omogući neformalno iskustvo i učenje kroz mobilnost  ali I  učešće na međunarodnim aktivnostima vezanim  za razmene i susrete mladih.

Kako da  se prikljucite I saznate nesto vise o ESC, Prvi korak: registrujte se na službeni portal Evropskih snaga solidarnosti – Join the corps! Na kraju aplikaciONOG  procesa, dobicete  registracioni broj (PRN – personal reference number). To  je  broj koji ćete koristi u daljjoj komunikaciji sa organizacijom u kojoj budete želeli volontirati, kao i za sve dodatne korake i aktivnosti koji se odnose na vaš projekat.

Drugi korak je da  istražite sve potencijalne organizacije i njihove projekte u kojima biste želeli volontirati. Akreditirane organizacije u Evropi možete pronaći na European Youth Portalu. Preko ovog linka možete istraživati različite ponude, prema sledećim filterima: država u koju želite ići, tema projekta na kojem želite volontirati, kao i prema terminu početka i završetka projekta. Nakon što pronađete svoj idealni projekat, možete nam se javiti na mejl dragana@forca.rs  sa upitom da budemo Vaša sending ili supporting organizacija.

Ukoliko ste zainteresirani za volontiranje u nekoj od evropskih zemalja, učenje stranih jezika, napredovanje i doprinos lokalnim projektima, a puni ste entuzijazma i imate između 17 i 30 godina, osećajte se slobodno kontaktirati nas na  dragana@forca.rs za dodatne informacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

Изборник