Fokus grupa – Položaj i potrebe mladih u Požegi – Da li mladi mogu i žele da odlučuju?

0

15 decembra 2020.godine razgovarali smo sa mladima iz Požege na temu mogućnosti njihovog uključvanja u lokalni društveno politički život.

Lična percepcija društva, kako na lokalnom tako i na nivou Srbije (nije bilo reči o širem kontektsu) kod većine mladih jeste da je društvo opterećeno politickim neslagnjima i dubokim podelama kao i da se politika uvukla u svaki segment drustva. Veliki problem je i nedovoljno obrazovananje stanovnistva , kao i mali procenat medijske i politicke pismenosti . Niska politička participitaivnost , nedovoljno obrazovanja, politicki i medijski pritisak se vide kao osnovni problemi koje treba rešiti pre nego što se analiziraju razvojne šanse Srbije i Požege. Fokus treba staviti na obrazovanje mladih, relaksirati društvo od dnevne politike i prevazilaženje nelogičnog zateva da mladi u isto vreme imaju i obrazovanje i iskustvo u radu.

Utisak je da mladi uopšte nisu u stanju da se bave razvojnim šansama društva jer su preopterećeni dnevnim pritisicima o temama koje su na dnevnoj agendi a koje nisu strateški postavljene.

Kao jednu od najznačanijih prednosti Požege kao sredine vide to što je tempo života nešto sporiji i prihvatljiviji od onog u velikim gradova. S druge strane, Požegi nedostaju neki infrasturni elementi (biciklistička staza, uredjena izletišta, uredjene vodotok reke Skrapež koji protiče skoro kroz centar grada i kao takav potencijal nije dovoljno iskorišćen). Postoji dovoljno mladih kojima treba bogatija ponuda društvenog života. Dakle, nije u pitanju samo novac, zarade, posao…Potreba za aktivnijim društvenim životom se sve više ističe. Nivo plata nije presudan za odluku gde će živeti, iako je jasno da do posla lakše dolaze u BGD, NS ili drugim večim gradovima.

Jasno je da je motiv za odlazaka iz Požege u nameri da se nstavi školovanje potpuno legitiman i da je teško uticati na taj trend jer nije realno da se u Požegi ili okolini stvore sistemski uslovi za obrazovanje mladih nakon srednje škole.

Potencira se nedostatak kulturnih sadržaja u najširem kontekstu. Autoput koji se očekuje u naredne 2-3 godine se vidi kao apsolutna prednost u narednom periodu, pre svega u smislu ubrzavanja komunikacije. Misle da je turizam potncijlna šansa Požege, nije dovoljno razvijen a ima potencijala. Autoput će to ubrzati i povećati šanse da turizam bude razvojna šansa Požege i regije.

U ekonomskom smislu autoput se vidi kao dodatna olakšavajuća okolost u privlačenju fabrika i trgovinskih lanaca koji će dopineti razvoju lokalne sredine.

Ova aktivnost sprovodi se u okviru institucionalne podrške OGD u okviru ACT Projekta, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sprovode HELVETAS Swiss Intercooperation i Udruženje građana za demokratiju i građansko obrazovanje Građanske inicijative, a FORCA Požega je jedna od 30 podržanih OGD“.

#ACTprojekat #AKTivneZajednice #AKTivnoDrustvo #GradjanskiAKTivizam

@ACTprojekat @gradjanske

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

Изборник