Demanti na optužbe predsednice Skupštine opštine Požega

0

Na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima (čl. 83 i čl. 87) zahtevam da u okviru Vašeg informativnog programa objavite ovaj odgovor u celini i bez izmena.
U emisiji „Aktuelno“ emitovanoj na vašoj televiziji u utorak 6.02.2018. godine predsednica Skupštine opštine Požega, Zorica Mitrović iznela je tvrdnju da je Slađana Petrović Varagić u fukciji direktorke Kulturnog centra Požega dala udruženju FORCA poslovni prostor u zakup na period od 12 godina i 6 meseci besplatno a da „tamo neka evropska zemlja uloži određen iznos novca i adaptira taj prostor“.
Radi istinitog informisanja građana želimo da iznesemo sledeće činjenice:
1.“Tamo neka evropska zemlja“ je Kraljevina Norveška koja je preko ambasade u Srbiji uložila novac u ovaj projekat. I u još stotine drugih projekata u našoj zemlji. To se lako može primetiti uvidom u Ugovor a zašto je ova činjenica tako interpretirana, neka ide da na čast onih koji su je interpretirali.
2.Udruženje Forum civilne akcije – FORCA nije zakupac prostora koji se nalazi na prvom spratu zgrade Kulturnog centra Požega. Na osnovu ugovora o sufinansiranju korisnik prostora je Savez udruženja Građanska alijansa za socijalnu inkluziju – GASI a FORCA je jedna od članica i osnivača Saveza. Pored FORCE članovi Saveza udruženja GASI su: Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu opštine Požega, Udruženje srpski ratni veterani opštine Požega, Centar mladih Roma Požega, , udruženje Požeška akcija žena i udruženje „Fusion media“. Jedan od osnovača saveza je i udruženje izbeglih i raeljenih lica sa Kosova i Metohije Beli Drim, (koje je u međuvremenu prestalo sa radom).
3. Na konkursu Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu savezu GASI je odobrena donacija za završetak radova i stavljanje u funciju navedenog prostora uz predhodno pribaljenu saglasnost Upravnog odbora Kulturnog cenra Požega i Opštine Požega kao osnivača Kulturnog centra. Podsećamo da su radovi na nadgradnji zgrade Kulturnog centra Požega počeli 2007. godine u cilju zaštite bioskopske sale od prokišnjavanja. Ozidan je sprat i urađena krovna pokrivka bez izolacije, fasade, električnih i vodovodnih instalacija kao i bez pristupnog stepeništa (U prostor se ulazilo kroz prozor jedne od kancelarija Kulturnog centra). Kako nije bilo novca za završetak radova, nadograđeni prostor je, osim što je bio dom za divlje golubove, čitavih sedam godina bio prazan i beskorisan. Donacijom Norveške ambasade stvari su krenule sa mrtve tačke i umesto rogobatne nadogradnje građani Požege su dobili multifunkcionalni prostor, uređen po evropskim standardima.

Šta smo sve uradili?
Izgrađeno je pristupno stepenište, lift za osobe sa invaliditetom, vodovodne i električne instalacije, podovi, omalterisani zidovi kao i spoljna fasada, nabavljen nameštaj i potrebna tehnička oprema.
Savez GASI je za završetak radova uložio, prema projektu i Ugovoru o sufinansiranju, 6300000,00 dinara a zauzvrat dobio prostor na korišćenje na period definisan ugovorom koji je sastavio opštinski javni pravobranilac.
Na osnovu navedenog, bespredmetno je govoriti o besplatnom korišćenju prostora osim ako neko nije očekivao da Savez GASI završi prostor sredstvima iz donacije koju je obezbdio a da zatim taj isti prostor plaća.
Ambasada Kraljevine Norveške je istim projektom i tehnički opremila prostor.
Najkraće rečeno – informacija da je prostor dodeljen besplatno organizaciji FORCA je laž.
3. Naša vizija je bila da prostor služi svim građanima naše opštine, udruženjima, sportskim klubovima, mladim i kreativnim ljudima. Smatramo da smo u tome uspeli.
Od početka korišćenja prostora, 4.04.2014. godine pored članica Saveza prostor su koriste i druga udruženja iz Požege, kao i sportski klubovi (Rukometni klub Sloga Požega, Ženski fudbalski klub iz Požege). Prostorije GASI redovno koristi Služba za transfuziju krvi iz užičke bolnice, kada u našem gradu organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi.
Prema evidenciji o korišćenja prostora, za 3 godine kroz ovaj prostor prošlo je više hiljada građana, raznim povodima.
Tokom MOSI igara u našoj opštini, prostor je korišćen za takmičenja u šahu, u okviru Para MOSI igara.
Prostorije su u više navrata koristile i javne ustanove, javna preduzeća, obrazovne institucije a u zvaničnu posetu dolazili su predstavnici Ministarstava Republike Srbije, ambasada, državnih ustanova i institucija.
Tokom poplava 2014. godine ovaj prostor je bio sedište Omladinskog volonterskog centra iz kojeg je koordiniran i organizovan rad više od 50 volontera.
Ovaj prostor jedini u našem gradu ima lift za osobe koje koriste kolica i zbog toga u više navrata su u ovom prostoru organizovane razne aktivnosti u kojima su osobe sa invaliditetom učestvovale ravnopravno.
Prostor je za godinu dana koristilo i preko 1500 članova udruženja Srpskih ratnih veterana.

Romski centar je u ovim prostorijama sproveo nekoliko seminara i radionica, Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica je prostor koristila nekoliko puta.
U ovim prostorijama je sproveden kurs znakovnog jezika.
Nekoliko puta prostor je koristilo udruženje Film Art za aktivnosti međunarodnog filmskog kampa „Interakcija“
U periodu rekonstrukcije zgrade Mesne zajednice , Savez GASI je prostor ustupao na korišćenje i političkim strankama su za potrebe održavanja reprezentativnih događaja (slave, skupštine) jer u tom periodu nije bilo odgovarajućeg prostora u Požegi.
Novinari TV Požega su više destina puta snimali izveštaje, priloge, reportaže u ovim prostorijama pa i oni lično mogu posvedočiti osvemu gore navedenom.
Svi navedeni korisnici su prostor koristili besplatno. Svi troškovi za redovno funkcionisanje pokrivaju se iz projekata koje obezbeđuje neka od organizacija korisnica, u skladu sa budžetima i projektima koje realizuju i za koja samostalno obezbeđuju sredstva a FORCA i sve druge organizacije sa ponosom ističu da je to samo mali doprinos unapređenju društvenog života našeg mesta.
O ostalim aktivnostima organizacije Forca Požega možete se informisati u razgovoru sa građanima naše opštine, cele Srbije kao i na sajtu organizacije, na društvenim mrežama a ako to nije dovoljno, prihvatićemo predlog gospođe Zorice Mitrović i javni poziv za organizovani prijem korisnika naših projekata i aktivnosti.
O ostalim tvrdnjama i iznetim podacima razgovaraćemo kroz insitucije koje su nadležne za utvrđivanje istine i odgovornosti za iznete neistine.

Požega, 9.2. 2018 godine. Miroslav Tamburić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

Изборник