Borba protiv korupcije i fenomen “zarobljene države” u transparentnom upravljanju u oblasti energetike u zemljama jugoistočne Evrope

0

U Beogradu je 27. i 28. aprila u hotelu Konstantin Veliki, u organizaciji CLDS-a i SELDI inicijative, održana konferencija posvećena temi korupcije u energetskoj oblasti: “Borba protiv korupcije i fenomen “zarobljene države” u transparentnom upravljanju u oblasti energetike u zemljama jugoistočne Evrope”.

SELDI inicijativa (South East Leadership for Development and Integrity) je mreža od 17 organizacija iz 9 zemalja našeg regiona koja se bavi antikorupcijskim pitanjima. Ova inicijativa podržana je od strane Evropske unije.

Učesnici konferencije bili su partineri SELDI-ja, experti  iz enegetske oblasti i predstavnici međunarodnih organizacija i antikorupcijskih  institucija iz Srbije.

Na početku su Ruslan Stefanov, kordinator SELDI-a, i Boško Mijatović,  predsednik CLDS-a, pozdravili skup i izneli njegove osnovne ciljeve. Potom je Milica Božanić, pomoćnik direktora Antikorupcijske agencije Srbije, opisala rad Agencije i navela da se veliki rizik korupcije u enegetskom sektoru  nalazi u procesu izdavanja dozvola, da bi upozorila na potrebu harmonizacije propisa sa Evropskom unijom.

Boris Begović, član CLDS-a, govorio je o korupciji u Srbiji i naglasio njeno smanjenje tokom poslednjih godina, ali zbog smanjenja kontakta građana sa administracijom. Sa druge strane, krupna korupcija jača. O korupciji u Rumuniji govorila je Valentina-Andreea Dimulescu, a u Hrvatskoj Munir Podumljak.

Martin Vladimirov govorio je o upravljanju energestskim sektorom u Bugarskoj, metodima tamošnje korupcije i načinoma borbe protiv nje. Posebno je naveo teškoće u upravljanju državnim energetskim kompanijama. Andrej Nosko se založio sa korišćenje Indeksa zarobljavanja države, dok je Todor Galev govorio je konceptu energetske sigurnosti. Upozorio je da se često, kao u Bugarskoj, velike investicione odluke donose bez prave analize potreba, što je rezultiraslo ogromnim gubicima.Eugenia Gusilov govorila je o pokušajima gorbe protiv korupcije u Rumuniji i navela dobro uređena normativna akta, ali i problem njihove nedovoljne primene. Govorili su i Bojan Kovačić (Srbija) i Leila Bičakčić (BiH).

Na kraju je Todor Galev prikazao različite metode istraživanja korupcije u energetici, uključujući i izvore podataka, koji bi mogli biti korišćeni u predstojećoj analizi za zemlje regiona.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed