Unapredjenje rodne ravnopravnosti u Srbiji – ulična akcija

0

17.10.2020   u Požegi je  sprovedena ulična akcija  tokom koje su podeljeni lifleti  I informisani gradjani/ke  o značaju unapređenja rodne ravnopravnosti u Srbiji .

Težnja da se podigne svest o rodnoj ravnopravnosti, kako kod donosioca odluka, tako i kod samih građana, rezultiraće prisustvom ove značajne komponente u akcionim planovima lokalne samouprave. Naime, koliko je bitno da u svakodnevnom životu prevaziđemo predrasude koje prate tradicionalne sredine, kao i da se direktno pogođeni uključe uz relevantne institucije u zajedničko rešavanje problema, biće jedan od zadataka lokalne vlasti u narednom periodu.

Cilj je da se izborimo za jednakost i ravnopravnost, za bolji položaj žena na tržištu rada i jednake prilike za sve. U svemu ovome značajnu ulogu imaće i slične akcije koje doprinose jačanju svesti građanki i građana o tome kako bi njihov položaj trebalo da izgleda, kada se smatra da su (ne)ravnopravni i kako to promeniti. Prikupljanje i obrada ovakvih podataka omogućavaju kreatorima lokalnih akcionih  planova  ali I buduće Strategije  razvoja opštine Požega  da što bolje sagledaju manjkavosti postojećeg sistema i ponude ili obezbede rešenja.

Iako je ova ulična akcija pokazala da naše građanke i građane tište po njihovom mišljenju daleko veći problemi: nemaština, nezaposlenost, rigorozne epidemiološke mere i strepnja zbog širenja virusa, urušen zdravstveni i obrazovni sistem, nadamo se da će kontinuitet i naglasak na temu rodne ravnopravnosti vremenom dati određene rezultate. To je proces koji zahteva strpljenje i posvećenost. Građani prepoznaju potrebu da se na polju rodne neravnopravnosti stvari moraju menjati, ali nisu sigurni u nadležnosti koje se tom tematikom bave, kao i kako taj proces treba implementirati. Smatramo da mediji ne izveštavaju u dovoljnoj meri o ovoj temi i ne doprinose na adekvatan način podizanju svesti.

Šta su nam tokom ulične akcije I podele lifleta rekli sugrađani šta je za njih rodna ravnopravnost:

“Zalaganje za rodnu ravnopravnost vidim kao put ka stvaranju šansi za ravnopravni doprinos napretku društvu i muškaraca i žena. Tema je važna i bitna uvek, iako se čini da ovakve teme nisu sada u fokusu. Bitno je, naročito u društvu zarobljenom u mitovima, sa nedovoljno jasnom svesti o mogućnostima i moćima građana” ,Miroslav

“Rodna ravnopravnost podrazumeva jednake mogućnosti za ženu i muškarca da se ostvare u društvenom i političkom životu”, Jelica

“Rodna ravnopravnost obezbeđuje ženama da rade poslove koji su inače predoređeni za muškarce, a samim tim i zarađuju više. Rodna ravnopravnost je kako sama reč kaže jednakost polova” Mirjana

“Rodna ravnopravnost je kada su muškarci i žene jednaki kandidati za neki posao” Vladimir

Projekat Unapređenja rodne ravnopravnosti u Srbiji Fondacija Ana i Vlade Divac  realizuje sa Fondacija Centar za demokratiju (Center for Democracy Foundation) uz podršku Balkan Trust for Democracy i Norwegian Embassy in Belgrade ??

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed