Sabahudin Abdagić – EVS

0

Veoma sa komunikativna osoba I volim da upoznam sve što je novo I od čega mogu da podignem svoje kapacitete. Bio sam na dosta edukacija I seminara što u Srbiji, što vam granica Srbije. Čuo sam I za Erasmus+ ali nisam imao prilike da budem deo istog I da iskusim sve štoo čini evropska razmena. Radim na zaštiti životne sredine I koordinator sam KZM u Sjenici, a pre mog odlaska u Sloveniju sam I poslao svoje volontere na temu omladinske  razmene koje je organizovala Forca, kasnije moja sending organizacija.  Nedugo nakon završetka treninga video sam poziv kod Dragane iz Force na fejsbuku za EVS u Sloveniji.  Razmišljao sam se ali mi se I Dragana  javila I prosledila poziv. Nakon toga  sam se konsultovao sa direktorom Turisticke organizacije gde sam zaposlen da bih dobio   odobrenje da mogu da odsustvujem godinu dana. Imao sam sasatanak u Forci sa predstavnicima iz Udruženja  Šmocl (Slovenija) koji je dobro prošao I zakazali su mi da 15. septembra dodjem u Laško.  Pred odlazak mi je stigao ugovor koji sam popunio I poslao natrag. U njemu su sve stavke koje se odnose na prava  i obaveze volontera koji su na Evropskom volonterskom  servisu u drugoj zemlji. Broj radnih sati, pravo na zdravstveno osiguranje, smeštaj, dzeparac, račune hranu….Takodje, svo vreme boravka imamo i podršku  mentora kako u organizaciji u koju dolazimo  tako i  iz sending organizacije.

Prvog dana nakon sto sam došao su me iz Šmocla dobro prihvatili, odveli me na večeru, upoznali sa zadacima koji me čekaju, pokazali mi kuću gde ću da boravim dok sam u Sloveniji. Odmah sam dobio novac, deo na ruke a deo na kartici gde sam kupovao hranu u marketu I taj sistem je baš dobro funkcionisao. Ostalo osoblje iz Šmocla je bilo druželjubivo, stalno su me pitali treba li mi šta, jesam li se snašao dobro. U njihovoj opštini sam završavao oko boravka I prijavljivanja mesta stanovanja. U kinu provodim vreme I radim sa mladima iz Laškog, radnim danima od 11 do 16h.

U laškom je sve nekako drugačije nego kod nas, sve je na većem nivou, posebno kultura I zaštita životne sredine  koji me posebno zanimaju.

  1. septembra lokalna Turisticka organizacija je organizovala dogadjaj pod nazivom ,,Laško med obema vojnama,, gde se predstavio period izmedju dva svetska rata u ovoj opštini. Bio sam volonter na ovom dogadjaju sa ostalim volonterima iz Šmocla. Dogadjaj je bio veoma posećen. Moja slika sa dogadjaja je izasla u biltenu Laško gde su me predstavili kao novog učesnika EVS programa.

Narednog meseca sam takodje radio sam mladima I bio sam na EVS treningu u Debelom rtiću gde sam sa ostalim EVS volonterima  koji borave u Sloveniji razmenio iskustva. Tamo smo boravili 5 dana I to je bilo nezaboravno iskustvo. Ja se inaČe bavim zaštitom životne sredine I radim u specijalnom rezervatu prirode a Debeli rtic je jedno od zašticenih dobara Slovenije I veoma je dobro očuvan a nalazi se pored obale mora.

Ovog meseca sam dobio cimera, takodje EVS volonter iz Sjenice, Almir Tahirovic.  Odmah sam ga upoznao sa obavezama koje ga čekaju.    27. Oktobra u Šmoclu je bila žurka na kojoj je Almir bio DJ I bilo je baš dobro posećeno.

Inače u Šmoclu jedan od volontera je I Luka koji je producent pa I sa njim ja I Almir provodimo vreme I učimo osnovne stvari produkcije.

Sledećeg meseca počinjemo da učimo I slovenački jezik pošto je učiteljica našla  termin za nas dvojicu.

Planiram da sledece godine na Medjunarodnom sajmu turizma u Laškom pozovem moje kolege iz Sjenice gde ćemo predstaviti kulturu našu iz Sjenice, a predstavnici Laškog će nam predstaviti svoju kulturu.

Ovo je za mene jedno veliko iskustvo I preporučio bih svakom.

Sabahudin Abdagić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

Изборник